Parròquia de la
Mare de Déu de Betlem
c. Xuclà 2, 08001 Barcelona
933183823
mdbetlem15@arqbcn.cat

Vida parroquial 

Recursos 

 Noticies  

Confirmacions. El dissabte dia 6 de maig, a les 20h, tindrem la confirmació dels joves de la parròquia que s'han estat preparant durant dos anys.

Acolitat del nostre seminarista. El seminarista de la nostra parròquia, Agustí Vives, rebrà el ministeri de l'acolitat el dilluns dia 8 de maig, al Seminari Conciliar (c. Diputació 232), a les 20h. Aquest és un pas previ a l'admissió d'ordres i al diaconat, amb vistes a l'ordenació sacerdotal. Tots els que volgueu hi poder anar a acompanyar-lo i a participar-hi.

Jornada Mundial de pregària per les vocacions i Jornada per les vocacions natives. El diumenge 7 de maig se celebra, a nivell de l'Esgléia universal, les Jornades mundials de pregària per les Vocacions i també per les vocacions natives. El lema d'enguany és "Impulsats per l'Esperit de Missió". Hi  podeu col·laborar amb la pregària i amb aportacions econòmiques.

Reunio de pares de catequesi. El dimarts dia 16 de maig, tindrà lloc la propera i última trobada de l'any de pares de catequesi, per preparar les primeres comunions, per comentar la marxa del curs i per la formació de pares. La reunió començarà a les 18:30h i a caba a les 19:45h.

Xerrada parroquial de formació d'adults. El dimarts dia 23 de maig, a les 19h, hi haurà la trobada de formació d'adults, tot comentant la segona part del pla pastoral que el bisbe ha demanat d'estudiar i d'aprofundir en les parròquies. Hi sou tots convidats.

Excursio a Montserrat. El dissabte dia 3 de juny tenim programada una excursió parroquial, junt amb el casal l'Abrigall dels avis, per a visitar a la patrona de la nostra terra. Cal apuntar-se a la sagristia. Sortirem a les 9 del matí, participarem a la missa conventual de les 11, visitarem algun aspecte de Montserrat i dinarem plegats al restaurant. En acabar tornarem a la parròquia, per arribar cap a les 6 de la tarda. El preu aproximat,  pendent de confirmació, segons el preu de l'autocar i el dinar, serà de 35€.

 

 

 

 

 

 

 

Història

Betlem1Edifici barroc, que va sofrir un incendi el 1936. Només es manté la façana barroca, una sola nau, tipus basilical i 10 capelles laterals. Va ser la primera casa dels jesuïtes a Catalunya i va ser seu del col·legi major de la Universitat.

[Triptic de la història en pdf]

Església emblemàtica de la Rambla de Barcelona, que en un primer moment va ser església de la Companyia de Jesús, un gran incendi la destruí al s.XVII i una de més gran es construí en el mateix indret, però d’estil barroc. Amb l’expulsió dels jesuïtes, l’església es convertí en parròquia. Un cop més, durant la guerra civíl, va patir un greu incendi del que només va sobreviure la façana i les parets laterals, i altre cop es reconstruí. A la façana principal, l’escena del naixement de Jesús diuen que és el primer pessebre conegut, de fet Betlem és el lloc tradicional de l’exposició de betlems de l’Associació de Pessebristes de Barcelona. En el mur lateral de les façanes de la Rambla i el c/Carme/  hi destaca la fornícula barroca amb la imatge de St.Francesc Xavier, cantonada c/ Carme amb c/ Xuclà.

Elements a destacar:

__________________________________

La Companyia de Jesús, el 13 juny de 1553, obtingué dels consellers de la ciutat permís per edificar el primer temple. Fou beneït el 19 de juliol de 1555. El 1671, amb motiu de la canonització de sant Francesc de Borja, se celebren unes grans festes i, possiblement motivat pels castells de foc que es feren a la Rambla, es declarà un gran incendi que destruí el temple. El nou temple que es construí fou beneït l’any 1729 i fou totalment acabat l’any 1732. Després de l’expulsió dels jesuïtes (1767), el temple romangué tancat. Al cap de deu anys, a instàncies del bisbe de Barcelona, s’obrí de nou al culte el dia 11 de setembre de 1787. El dia 25 de setembre de 1835 fou creada la parròquia de Betlem. L’incendi provocat a l’inici de la Guerra Civil del 1936 provocà la caiguda de la volta de la nau central i també el tram de l’absis. El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb el patrocini de La Estrella S.A. Assegurances, féu la restauració de les façanes del temple durant els anys 1991 i 1992. Aquesta restauració fou donada per finalitzada el dia 3 de febrer de 1993 amb un acte celebrat al mateix temple i presidit pel Sr. Arquebisbe Ricard Maria Carles i Gordó, el Sr. President de la Generalitat Jordi Pujol i Soley, i el rector de la parròquia Joaquim Comas Xirau.