Parròquia de la

Mare de Déu de Betlem

 

c. Xuclà 2, 08001 Barcelona

933183823

mdbetlem15@arqbcn.cat

Vida parroquial 

Recursos 

Noticies  

Horaris de Misses. En retornar tots els capellans de la parròquia, podem reprendre l'horari normal de misses de la parròquia, per la qual cosa es restableix la missa de 13h en català dels dies feiners.  

Nou curs. En acabar el temps de les vacances d'estiu, retornen les activitats normals de la parròquia. Ja ha començat, els dimecres per la tarda, el casal d'avis, l'Abrigall, s'obren les inscripcions de la catequesi, tornen les adoracions els dijous per la tarda, i les trobades dels grups d'Emaus i Effetà. Com que la nostra feina troba tot el seu suport en Déu mateix, i cap a Ell s'encamina, amb la força i la llum de l'Esperit Sant, resem de debò per aquest nou curs parroquial que acabem d'iniciar.

Abrigall dels avis. El dimecres dia 6 de setembre reprenguérem les activitats del nostre casal, l'abrigall dels avis. Les trobades són tots els dimecres a les 17 a 19 de la tarda. Tota persona gran que vulgui participar-hi només cal que parli amb els mossens de la parròquia, per apuntar-s’hi, o que vingui directament a l’Abrigall qualsevol dimecres i parli amb els principals responsables, la Pepita Torrebadella o l'Alberto Sancho. No hi ha cap quota per participar-hi. A més, els membres de l'Abrigall es troben tots els segons diumenges de mes per participar plegats a la missa parroquial de les 12h i anar a dinar plegats. Durant el curs s'organitzen algunes excursions i durant l'estiu uns dies de vacances a Comarruga. Agraim el suport de La Caixa que ens permet de realitzar algunes de les nostres activitats.

Hora santa. Recordeu que tots els dijous, de 18:30h fins les 19:50h, té lloc l'adoració eucarística a la capella del Santíssim. Hi sou tots convidats a acompanyar Jesús Sagramentat present en la Custòdia.

Catequesi. S'ha obert el termini per les inscripcions dels infants de catequesi. Cal apuntar-se al despatx parroquial, els dimecres i divendres de 6 a 7 de la tarda. Les sessions de catequesi, tant per a la comunió com per a la postcomunió, tenen lloc els dimarts escolars a les 17:30, fins les 18:45h. La catequesi, però, inclou la participació en la missa de 13h del diumenge, en la qual fan d'escolans i que és l'activitat més important de la catequesi.

Coral d'infants de catequesi. Des del curs passat s'ha format un grup coral d'infants de la catequesi, per cantar durant la missa dominical, que assagen els dijous a les 17:30h. Aquest any se'n farà càrrec la nostra sagristana, a fi i efecte de millorar la qualitat musical de la coral.

Grup de joves universitaris. Tots els primers i tercers dimecres de mes, a les 21h del vespre, tot començant amb un sopar, té lloc a la nostra parròquia una trobada del grup de joves universitaris, nois i noies de 18 a 25 anys. Tothom qui vulgui participar-hi, que parli amb algun dels mossens de la parròquia.

Encontres d'Emmaús i Effetà. S’han reprès també les activitats dels grups d'Emmaús i d'Effetà de la parròquia. Les dones que han viscut el recés d'Emmaús tenen l'hora santa els dilluns a partir de les 20:30h, mentre que els homes es troben per la pregària els dimarts a les 20:30h. Els joves que han realitzat el recés d'Effetà es troben els dijous a les 20:30h, amb adoració, xerrada i sopar.

Proper recés d'Effetà. Amb un grup de nois i noies joves comencem aquest curs uns recesos que s'anomenen d'Effetà, amb unes dinàmiques i organització semblant als d'Emmaús, però adaptats als joves. En farem dos cada any. Un cop acabat el recés, els que hi han participat poden incorporar-se a les trobades setmanals, els dijous, de pregària, adoració, formació i amistat. El primer recés d'Effetà de la nostra parròquia tindrà lloc a la casa d'exercicis de Mare Rafols de Vilafranca, el cap de setmana del 6 al 8 d'octubre.

Hora Santa conjunta d’Emmaús i Effetà. El dimarts dia 26 de setembre tindrà lloc la trobada conjunta d’homes i dones que han realitzat els recessos d’Emmaús, i dels joves que participen en les trobades d'Effetà, amb una hora santa a les 20:30h, en acabar la missa del vespre. Aquesta trobada està oberta a tothom de la parròquia que hi vulgui participar, per pregar pels propers recesos previstos i poder conèixer, alhora, aquesta activitat. No deixeu d’assistir-hi!

Visita Turística a la Web. Després de la positiva experiència d'aquest estiu, de tenir amb nosaltres un grup de joves de l'associació Nartex, que es dediquen a evangelitzar a través de l'art, que oferien visites guiades de la nostra parròquia als turistes que ho desitjaven, i que han estat força els que ho van sol·licitar, hem decidit posar "virtualment" per internet aquest recorregut, per tal que tothom pugui seguir la història, l'arquitectura i l'art que hi és present en la nostra església. Podeu accedir-hi a traves de la web de la parròquia, tot prement el botó que indica la vistita turística. Hom pot seleccionar l'idioma en la mateixa pàgina web d'entrada de la parròquia. Link: http://mdbetlem.net/VTIntroduccio.html

Horari de despatx. Recordem que l’horari de despatx és tots els dimecres i divendres no festius de 18h a 19h de la tarda. c. Xuclà, 2; telf. 933183823 i email: mdbetlem15@arqbcn.cat

Mare de Déu de la Mercè. Aquest any la patrona de la ciutat de Barcelona, la Mare de Déu de la Mercè, cau en diumenge, però litúrgicament celebrarem la solemnitat de Maria.

Comunions a malalts. Es distribueix a les cases a aquelles persones que per edat o per malaltia no poden anar a l'església. Cal que aviseu als mossens o a la sagristia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Història

Betlem1Edifici barroc, que va sofrir un incendi el 1936. Només es manté la façana barroca, una sola nau, tipus basilical i 10 capelles laterals. Va ser la primera casa dels jesuïtes a Catalunya i va ser seu del col·legi major de la Universitat.

[Triptic de la història en pdf]

Església emblemàtica de la Rambla de Barcelona, que en un primer moment va ser església de la Companyia de Jesús, un gran incendi la destruí al s.XVII i una de més gran es construí en el mateix indret, però d’estil barroc. Amb l’expulsió dels jesuïtes, l’església es convertí en parròquia. Un cop més, durant la guerra civíl, va patir un greu incendi del que només va sobreviure la façana i les parets laterals, i altre cop es reconstruí. A la façana principal, l’escena del naixement de Jesús diuen que és el primer pessebre conegut, de fet Betlem és el lloc tradicional de l’exposició de betlems de l’Associació de Pessebristes de Barcelona. En el mur lateral de les façanes de la Rambla i el c/Carme/  hi destaca la fornícula barroca amb la imatge de St.Francesc Xavier, cantonada c/ Carme amb c/ Xuclà.

Elements a destacar:

__________________________________

La Companyia de Jesús, el 13 juny de 1553, obtingué dels consellers de la ciutat permís per edificar el primer temple. Fou beneït el 19 de juliol de 1555. El 1671, amb motiu de la canonització de sant Francesc de Borja, se celebren unes grans festes i, possiblement motivat pels castells de foc que es feren a la Rambla, es declarà un gran incendi que destruí el temple. El nou temple que es construí fou beneït l’any 1729 i fou totalment acabat l’any 1732. Després de l’expulsió dels jesuïtes (1767), el temple romangué tancat. Al cap de deu anys, a instàncies del bisbe de Barcelona, s’obrí de nou al culte el dia 11 de setembre de 1787. El dia 25 de setembre de 1835 fou creada la parròquia de Betlem. L’incendi provocat a l’inici de la Guerra Civil del 1936 provocà la caiguda de la volta de la nau central i també el tram de l’absis. El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb el patrocini de La Estrella S.A. Assegurances, féu la restauració de les façanes del temple durant els anys 1991 i 1992. Aquesta restauració fou donada per finalitzada el dia 3 de febrer de 1993 amb un acte celebrat al mateix temple i presidit pel Sr. Arquebisbe Ricard Maria Carles i Gordó, el Sr. President de la Generalitat Jordi Pujol i Soley, i el rector de la parròquia Joaquim Comas Xirau.