Parròquia de la

Mare de Déu de Betlem

 

c. Xuclà 2, 08001 Barcelona

933183823

mdbetlem15@arqbcn.cat

Visita Turística al temple de la Mare de Déu de Betlem

Planta del temple

Temple interior Temple interior 2

Interior antic

 

Abans de 1936, l'Església de la Mare de Déu de Betlem estava decorada amb marqueteries de marbres de color i estucs italians brunyits al foc, un retaule i unes grans i cridaneres gelosies en les tribunes, enriquides amb talles policromades i orades. Els interiors estaven pintats amb grisalles. No obstant això, l'incendi va destruir totalment aquest interior, veient-se també afectada l'estructura del mateix temple.La galeria correguda en la part superior permetia als jesuïtes participar en les celebracions de l'altar major i de certes capelles de forma més privada. Les finestres barroques de les tribunes els ocultaven de la resta de feligresos alhora que dotaven a l'interior d'una gran riquesa ornamental.

Les capelles estaven decorades amb retaules barrocs del segle XVIII completats amb pintures murals com les d'Antonio Viladomat o Josep Flaugier. Va arribar a ser el conjunt barroc més important de Barcelona. (El Museu Diocesà de Barcelona i col·leccionistes particulars conserven alguns dels quadres del XVII i XVIII).

Es conservaven a més nombroses relíquies de sants, entre elles l'urna amb les relíquies de Sant Ignaci, Sant Francesc Xavier i Sant Francesc de Borja.

Actualment, el temple consta de tres naus i deu capelles (cinc a cadacostat) de planta rectangular i, algunes d'elles, amb cúpules ovalades il·luminades per llanternes octogonales, molt visibles des de l'exterior pel seu recobriment ceràmic de color verd i pinacles en daurat.

Esglesia cremada Interior església nova 
1936. Interior de l'església tota cremada   1955. Interior actual de l'Església.
Reconstrucció de Francesc Folguera,
continuada per Luis Bonet