Parròquia de la

Mare de Déu de Betlem

 

c. Xuclà 2, 08001 Barcelona

933183823

mdbetlem15@arqbcn.cat

Visita Turística al temple de la Mare de Déu de Betlem

Planta del temple

Temple interior Temple interior 2

Interior antic

 

Abans de 1936, l'Església de la Mare de Déu de Betlem estava decorada amb marqueteries de marbres de color i estucs italians brunyits al foc, un retaule i unes grans i cridaneres gelosies en les tribunes, enriquides amb talles policromades i orades. Els interiors estaven pintats amb grisalles. No obstant això, l'incendi va destruir totalment aquest interior, veient-se també afectada l'estructura del mateix temple.La galeria correguda en la part superior permetia als jesuïtes participar en les celebracions de l'altar major i de certes capelles de forma més privada. Les finestres barroques de les tribunes els ocultaven de la resta de feligresos alhora que dotaven a l'interior d'una gran riquesa ornamental.

Les capelles estaven decorades amb retaules barrocs del segle XVIII completats amb pintures murals com les d'Antonio Viladomat o Josep Flaugier. Va arribar a ser el conjunt barroc més important de Barcelona. (El Museu Diocesà de Barcelona i col·leccionistes particulars conserven alguns dels quadres del XVII i XVIII).

Es conservaven a més nombroses relíquies de sants, entre elles l'urna amb les relíquies de Sant Ignaci, Sant Francesc Xavier i Sant Francesc de Borja.

Actualment, el temple consta de tres naus i deu capelles (cinc a cadacostat) de planta rectangular i, algunes d'elles, amb cúpules ovalades il·luminades per llanternes octogonales, molt visibles des de l'exterior pel seu recobriment ceràmic de color verd i pinacles en daurat.

Esglesia cremada Interior església nova 
1936. Interior de l'església tota cremada   1955. Interior actual de l'Església.
Reconstrucció de Francesc Folguera,
continuada per Luis Bonet 

Premeu la zona del mapa de l'església per veure l'explicació detallada

Capella de Montserrat Capella de Sant Antoni Capella de la Puríssima Capella del Santíssim Capella de Sant Crist Capella del Baptisteri Capella de la M.D. dels Desamparats Capella de la M.D. del Carme Capella del Sagrat Cor Capella de l'adoració dels Reis Prebiteri Interior Planta del temple