Parròquia de la

Mare de Déu de Betlem

 

c. Xuclà 2, 08001 Barcelona

933183823

mdbetlem15@arqbcn.cat

Visita Turística al temple de la Mare de Déu de Betlem

Façana del Temple

 

Mur exterior

  Arquitectura exterior del temple de 1690-1732:Facana
    Autors:
        - Arquitecte: Pare Tort (jesuïta)
        - Escultor: Pau Diego de Lacarre
        - Projecte: Josep Juli

Facana2El temple de 1690, obra dels jesuïtes Tort i Pau Diego de Lacarre, arquitecte i escultor respectivament, segons el projecte de Josep Juli, té en el mur exterior l'element més típic del monument i el més notable de Barcelona. Format per pedres especialment encaixades, adornades amb sortints paralelográmicos que formen en tot el perímetre una faixa ornamental.Facana3

 

 

Gàrgoles


En la part superior de les cobertes, sis pinacles amb diferents sota-relleus donen motiu a d'altres gàrgoles que responen al prototip medieval de desguàs tallat en pedra, amb representació de cares grotesques per evacuar l'aigua.

 

Gargola1 Gargola2 Gargola3 Gargola4

 

Acabats ceràmics de les llanternes i cúpules interiors

LinternesTotes les capelles són de planta rectangular amb cúpules ovals il·luminades per esveltes llanternes octogonales visibles a l'exterior.Linterna2

 


 

 

 

 

Fornícula amb imatge de Sant Francesc Xavier

Sant Francesc Xavier

 

Autor: Francesc d'Assís de Santacruz
Entre els carrers Xuclà i Carme, es troba una fornícula barroca amb la imatge de Sant Francesc Xavier, flanquejat per columnes salomónicas, obra de Francesc d'Assís de Santacruz.
Sant Francesc Xavier (1506, Javier-Espanya - 1552, Illa Shangchuan, Taishan, República Popular Xina) va ser un prevere, religiós i missioner navarrès, membre del grup precursor de la Companyia de Jesús i estret col·laborador del seu fundador, Ignasi de Loiola.


 

 

 

 

 

Sant Ignasi de Loiola i Sant Francesc de Borja

Autor: Andreu Sala?
Dues escultures de Sant Ignasi de Loiola i Sant Francesc de Borja, entre sengles columnes salomónicas, atribuïdes a Andreu Sala, flanquegen la porta principal.

Sant Francesc Borja

 

Sant Francesc de Borja. (Gandía, València 1510- Roma, 1570)
Pertanyent a la més alta noblesa espanyola, es va convertir després d'haver de certificar que el cadàver per ser enterrat que com a cavaller transportava era el de la seva admirada reina, la bellíssima Isabel de Portugal. En obrir el fèretre i contemplar-la en estat de descomposició va fer que pronunciés les conegudes paraules: “Sí, ho juro (la reconec), però juro també no més servir a senyor que se'm pugui morir”. Després d'enviduar va ingressar en la Companyia de Jesús i va arribar a ser III General de l'Ordre propiciant beneficiosos canvis, va impulsar notablement les missions i l'extensió dels Col·legis de la Companyia, va destacar així mateix com a negociador amb el Vaticà. Va ser canonizado en 1671 pel Papa Clement X.

 

 

 

 

Sant Ignasi

Sant Ignasi de Loiola. (Azpeitia, c. 23 d'octubre de 1491-Roma, 31 de juliol de 1556)
Militar i, posteriorment, religiós espanyol, sorgit com un líder religiós durant la Contrareforma. La seva devoció a l'Església catòlica es va caracteritzar per l'obediència absoluta al Papa. Fundador de la Companyia de Jesús de la qual va ser el primer general; gràcies a ell la Companyia va prosperar fins a comptar amb al voltant de mil membres en més de cent cases —en la seva majoria col·legis i cases de formació— repartides en dotze províncies en el moment de la seva mort. Els seus Exercicis espirituals, publicats en 1548, van exercir una influència proverbial en l'espiritualitat posterior com a eina de discerniment. L'Església catòlica el va canonizar en 1622, i Pius XI el va declarar patró dels exercicis espirituals en 1922.
Va triar la ciutat de Barcelona com una de les primeres a establir la Companyia de Jesús.

 

La Nativitat

Nativitat

Sobre la porta, vorejada de cornisa amb volutes, es troba un baix relleu de la Nativitat.
L'escena del Naixement de Jesús presideix l'entrada del temple que, de fet, alberga en el seu interior la tradicional exposició de pessebres de l'Associació de Pessebristes de Barcelona.

Sobre la Nativita hi ha escrit: Gloria in excelsis Deo (Glòria a Déu a dalt del cel)

 

 

 

 

Vidrieres de la façana

L'ull de bou que corona la part central de la façana contribueix juntament amb les finestres laterals a donar més lluminositat a l'interior. Hi ha representat a cada vitrall, Déu Pare, La Anunciación i la presentació al temple del nen Jesús.

Déu Pare Anunciacio Presentació

 

Porta lateral amb representació del Nen Jesús


PortaLateral

Joan Baptisma

Autor: Francesc d'Assís de Santacruz
Inscripció: IN NOMINI IESU OMNE GENUFLECTATUR (En el nom de Jesús tots s'agenollaran)
L'escultor Santacruz és també autor de la imatge del Nen Jesús que es troba damunt de la primera porta lateral, precisament aquesta imatge va inspirar a Jacint Verdaguer quan vivia enfront mateix, en el palau Moya, l'article “Lo Jesuset de la Rambla”.PortaLaateral2 

 

Porta lateral amb representació de Sant Joan Baptista

InterNatus

INTER NATOS MULIERUM NON SURREXIT MAJOR JOANNE BAPTISTA (Entre els nats de dóna no nasqué cap més gran que Joan Baptista)
Autor: Enric Sagnier, amb la col·laboració de Jeroni Martorell i Joan Amigó
L'any 1905, l'arquitecte Enric Sangnier va edificar una porta semblant a l'anterior, al costat del campanar, per facilitar l'accés al gran nombre de fidels que acudien, i damunt d'ella també va imitar la imatge, però va representar a Sant Joan amb la figura del be que caracteritza a aquest sant.

JonaBapt1 JoanBp2