Parròquia de la

Mare de Déu de Betlem

 

c. Xuclà 2, 08001 Barcelona

933183823

mdbetlem15@arqbcn.cat

Visita Turística al temple de la Mare de Déu de Betlem

 

Introducció

Introducció

Betlem és obra de Déu, lloc d'acolliment, de conversió i de reconciliació; de misericòrdia i de santedat; trobada d'homes i de pobles, de cultures i de nacionalitats. És l'església de la ciutat i del món perquè tots trobin a Déu i és casa de María que ens ensenya a conservar aquests records en el cor i meditar-los. (oriolrogobcn@yahoo.es )

L'Església de La nostra Senyora de Betlem es troba en la Rambla de Barcelona, la que a l'origen va ser una petita capella es convertiria en la primera església de la Companyia de Jesús a la ciutat i seu del Col·legi Major de la Universitat. Prop del mar i situada en el que, sens dubte, és el carrer més concorregut de Barcelona, es va aixecar com a temple barroc de gran riquesa ornamental. Dos incendis van canviar definitivament la seva fesomia. Convertida en parròquia després de l'expulsió dels jesuïtes. Actualment conserva la façana barroca com a testimoniatge viu del seu passat. En 1997 va ser declarada Bé d'Interès Cultural (BIC) amb categoria de Monument Històric-Artístic d'interès nacional.

L'autor de l'última de les restauracions és l'arquitecte Rafael Vila qui va escometre el nou projecte entre els anys 1992-93, juntament amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb el patrocini de “Assegurances Estavella S.A.”

 

Historia 
ALEXANDRE CARDUNETS CAZORLA,
dibujo a lápiz sobre papel 35 x 25,
Esglesia de Betlem, 1929
Història

 
1460 - Inici de la construcció d'una capella sota l'advocació de Santa Maria de Betlem.

1522 - Sant Ignasi de Loiola visita Barcelona i estableix la Companyia de Jesús en aquesta ciutat.

1671 - Un incendi destrueix l'església dels jesuïtes.

1714 - Construcció d'una nova església barroca.


 
   
Facana  Façana principal

En aquesta hi trobareu la Nativitat, Sant Ignasi, sant Francesc de Borja, Sant Francesc Xavier, i al lateral, la porta de sant Joan Baptista.


Interior  Interior del temple


planta temple
 
Jacint Verdaguer

Jacint Verdaguer, un poeta lligat a l'església

Des de 1898 el poeta Jacint Verdaguer va estar com Beneficiat de Betlem fins a la seva mort a Vallvidrera el 1902. Precisament la imatge del Nen Jesús que corona una de les portes laterals, esculpit per Santacruz, li servirà d'inspiració, quan vivia davant mateix, al Palau Moja, l'article "el Jesuset de la Rambla". A més, va dedicar un "Himne al Sant Crist de Betlem", que es pot llegir a la capella corresponent.

Resultado de imagen de la rambla Les Rambles

Sens dubte, la Rambla és el carrer més emblemàtic de Barcelona.